Miks edu tähendab teha vähem selleks, et saada rohkem tehtud.

Eelmise paari nädala jooksul olen ma jaganud mõningaid oma vaateid, mille mulle rikas isa B-I kolmnurga kohta andis (“Moving Beyond the Great Idea,” ja “Invest in Systems, Not Products”).

Sellel nädalal tahan ma jagada veel üht vaadet, mille mu rikas isa mulle andis: raske töö paradoks.

Rikas isa ütles mulle: „Sinu isa usub raskesse töösse kui raha loomise vahendisse. Kui sa kord saad selgeks B-I Kolmnurkade ehitamise kunsti siis sa saad aru, et mida vähem sa töötad seda rohkem raha sa saad ning sellega tõuseb ka sinu loodud väärtus“.

Algul ma ei saanud aru, mida rikas isa sellega mõtles, kuid pärast mitmeid aastaid praktiseerimist mõistan ma seda juba paremini.

Täna kohtan ma inimesi, kes on teinud rasket tööd, et luua endale karjäär, töötades ennast karjääriredelil ülespoole või luues enda praksist, mis põhineb nende mainel. Rikka isa rahavoo kvadrandi järgi tulevad need inimesed enamasti E (employee ehk palgatöötaja) ja S (self-employed ehk FIE või väike-ettevõtja) kvadrandist.

Selleks, et ma saaksin rikkaks pidin ma õppima, kuidas ehitada ja panna kokku süsteeme, mis töötavad ka ilma minuta. Pärast seda, kui ma ehitasin oma esimese B-I kolmnurga ja müüsin selle maha, sain ma aru, mida rikas isa mõtles ütlusega: „Mida vähem sa töötad, seda rohkem raha sa saad“. Tema kutsus seda mõtlemist „B-I kolmnurga mõistatuse lahendamiseks“.

Ma olen leidnud, et erinevus nende vahel, kes on E ja S kvadrandis ning nende vahel, kes on B (business owner ehk äri omanik) ja I (investor) kvadrandis on see, et E ja S inimesed on tihti liiga käed külge lähenemisega.

Nad satuvad klassikalise vea otsa, milleks on, et tähtis on töötada oma äris, mitte oma äri nimel. Kuna nad jäävad igapäevastesse detailidesse kinni, siis nad ei töötagi kunagi oma äri kallal, et see järgmisele tasemele viia. Nad ei usu, et keegi suudab nendest paremat tööd teha ning nad ei usu, et nende äri süsteem saab töötada ka ilma nendeta. Nad on iseenda edu kõige suuremad barjäärid.

Rikas isa tavatses öelda: „Edu võti on laiskus. Mida rohkem sa käed külge paned, seda vähem sa raha teenid.“ Selle asemel, et olla käed külge lähenemisega ja rasket tööd teha leiavad innovaatilised inimesed viise, kuidas teha rohkem vähemaga – ning nad võimaldavad oma tiimidel olla edukad nende eest.

Kui sa tahad olla see inimene, kes loob varasid, mis ostavad teisi varasid, siis sa pead leidma viise, kuidas teha vähem, et sa saaksid rohkem tehtud ja rohkem ehitada.

Kui sa oled inimene, kes on raskest tööst sõltuvuses või siis nagu rikas isa kutsus „Olles hõivatud oma hõivatuses ning mitte midagi ehitades“, siis ma soovitaksin õppida rohkem, kuidas vähem töötamine võib luua sulle rohkem raha.

Originaalpostitus: http://www.richdad.com/Resources/Rich-Dad-Financial-Education-Blog/July-2015/why-working-harder-can-make-you-poorer.aspx

Autor: Robert Kiyosaki